НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

10. УЧИТЕЛЯТ ЗА ДУХОВЕНСТВОТО И ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС; 10.1. ДУХОВЕНСТВОТО И ПРЕДСТОЯЩАТА ВОЙНА

ЩЕ БЪДЕТЕ СВОБОДНИ: Неделна беседа; 11 февруари 1923 г. ТОМ 25
Алтернативен линк

10. УЧИТЕЛЯТ ЗА ДУХОВЕНСТВОТО И ВЪТРЕШНИЯ ГЛАС


10.1. ДУХОВЕНСТВОТО И ПРЕДСТОЯЩАТА ВОЙНА


ЩЕ БЪДЕТЕ СВОБОДНИ: [Неделна] беседа от Учителя,

държана на 11 февруари 1923 г. -

В: Поучаваше ги. София, 1949, с. 94, 94-95, 95.


"... Знаете ли, какъв щеше да бъде животът, ако в Народното събрание разглеждаха с еднаква сериозност духовните въпроси, както и политическите? Днес културният свят се занимава с важни въпроси, защото цяла Европа е застрашена от катастрофа. Всички виждат предстоящата катастрофа, но не знаят, как да я избегнат. От векове несъзнателни, механични сили се събирали в бентовете, и днес напрежението е толкова голямо, че катастрофата е неизбежна. Още малко и бентовете ще се пропукат. Енергията, която се събирала в хората, води към голяма опасност. Тази енергия и досега стои неизползувана. И в миналото, и сега, хората се отличават с голяма жестокост. Днес милиони хора стават жертва на човешкото безумие. И след това се оправдават с външни причини.


Днес всички управници, всички хора търсят начин да избегнат предстоящата война. Духовенството, духовните хора трябва да дойдат в услуга на държавниците, да им покажат пътя на спасението. Това значи, всички хора да отправят ума си към Бога и да се молят. Ето как, духовенството може да създаде една мека, благоприятна атмосфера. Така, именно, държавниците ще намерят правилен път за разрешаване на възникналите въпроси. Тогава и народът ще разбере, как се живее. Важните въпроси се разрешават при спокойна, мека атмосфера. Не могат ли народите да живеят в мир и съгласие помежду си? - Могат. Ние проповядваме тъкмо това. Ние проповядваме едно учение на любовта, според което, всички народи да живеят разумно, като в един организъм.


Хиляди и милиони години е употребила природата, за да създаде човешкия организъм... "


"... Всеки народ е кодекс от Великия Божи закон. Той е израз на духовен живот, на свой собствен морал. Ето защо, на всеки народ се дават специфични условия за развитие... "


"... Христос казва: "Ако Синът ви освободи, ще бъдете, наистина, свободни." Благодарете на Сина. Казват, че българите не са културни. Не се заблуждавайте. Не всякога външната добра обхода е култура. Някога чрез известен порок в човека или в народа, Бог изпраща благословението си чрез него. Като го възпитава, Бог го просвещава. Културата на всеки народ зависи от климатическите условия, в които той живее..."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ